Puheenjohtajan tervehdys

Puheenjohtajan tervehdys

Kesäkuinen sukuseuran kokous keskisuomalaisissa maisemissa on takanapäin ja nyt lumen myötä talvikin on jo tullut myös tänne Keski-Suomeen. Tuossa kokouksessa tulin valituksi sukuseuramme puheenjohtajaksi. Useita vuosia olen ollut sukuseuran hallitusjäsenenä. Seuraan siis sukuseuran alkuajoilta useita vuosia ansiokkaasti luotsanneen Pertti Tammivuoren ja hänen jälkeensä työtä jatkaneen Sirpa Kuikan jalanjälkiä.

Äitini suku liittyy vahvasti Ekberg-Tammivuori- sukuun. Elma-äitini (s.1916) on Edla Ekbergin ja Kalle Syväsen kymmenestä jälkeläisestä ainoa elossa oleva ja on jo nyt elänyt pitkäikäisistä lapsista pisimpään ja hän täyttää ensi syksynä 100 vuotta. Edla Ekberg, mummoni (1887-1951) oli Ohelan talon tyttäriä Korpilahdelta. Tuntui sykähdyttävältä kun elokuussa luin Jyväskylän seurakunnan “Henki & Elämä- lehteä (n:ro 11), jossa käsiteltiin Korpilahden Tikkalassa olevaa Ohelan tilaa isännöivää nuorta pariskuntaa, joka elää lypsykarjanhoidolla.

Kiinnostukseni sukuani ja sukujuuria kohtaan on ikääntymisen myötä lisääntynyt. Onpa jossain vaiheessa tullut käytyä sukututkimuskurssillakin. Lisäsykäyksen sukujeni tutkimusta kohtaan antoi työvuosinani hankkimani kolmevuotinen perheterapiakoulutus ja perheterapian käyttö perheiden kanssa tehtävässä työssä. Työvälineenä käyttämäni perhekartta/sukupuu antaa kuvan suvun jatkumisesta useiden sukupolvien ajalta. Erityisesti minua on kiinnostanut sukupuissa erilaiset tarinat suvun jäsenistä ja yhtäläisyydet fyysisissä ja psyykkisissä piirteissä sekä elämänratkaisuissa ja -tapahtumissa. Myös erilaiset lasten kasvatustavat ja monet arkiset toiminnat näyttävät siirtyvän sukupolvelta toiselle. Mielestäni sukupuun kautta voi saada ymmärtämystä niin omiin kuin läheisten vahvuuksiin sekä vaikeuksiin. Sukuaan tutkimalla voi löytää mitä ihmeellisempiä selviytymiskertomuksia ja toimintamalleja. Onkin sanottu, että tuntemalla oman sukuperintönsä ja sen tarinat, voi oppia paremmin ymmärtämään itseään ja läheisiään.

Rohkaisenkin suvun jäseniä tutkiskelemaan sukuaan. Sukupuun rakentamisen voi aloittaa nykyperheestä ja siitä edetä taaksepäin. Erityisen hyvä apuvälineenä tähän työskentelyyn on sukumme oma kirja “Suutarin lapset”( 2006). Erilaiset henkilötarinat lisäävät myös lasten kiinnostusta sukuaan kohtaan. Olen huomannut kuinka myös lapsilla on tarve tietää, mistä heidän vanhempansa ovat lähtöisin ja mitenkä entisaikaan elettiin. Mielestäni sukutietouden siirtäminen jälkipolville on meidän perustehtäviä.

Sukuseuratyö on vapaaehtoista ja palkatonta. Hallitusta pyörittävät aktiiviset ihmiset. Hallituksen jäsenet mielellään ottavat vastaan ideoita ja käytännön apuja sekä auttavat sukuseuralaisia erilaisissa sukuun liittyvissä asioissa. Sukuseuralla on vapaaehtoinen

jäsenmaksu: 10,00€/vuosi tai 30,00€/3 vuotta (seuran tili: FI26 5721 1520 0546 31). Jäsenmaksutuotoilla hoidamme mm. nettisivujen ylläpitoon ja postitukseen liittyviä menoja. Myös sukumme kirja “Suutarin lapset “ tarvitsee päivitystä ja siinä mielessä hallituksen jäsenet ottavat tietoja vastaan.

Kesän 2015 sukukokouksessa saimme hyviä ideoita toiminnallemme jatkossa. Siellä toivottiin yhteisten tapaamisten merkeissä mm. sukuristeilyä, kulttuuritapahtumia, hautakierroksia ja vuosittaisia tapaamisia. Ensi kesäksi hallitus on suunnittelemassa suvun jäsenille suvun syntypitäjään Korpilahdelle mm. kesäteatterissa käymistä. Siitä tulee lähempänä tarkempaa tietoa Ekberg-Tammivuori.fi- nettisivujen ja mahdollisesti kirjallisen materiaalin kautta. Nämä nettisivut on uudistettu, joten käypä niitä tutkailemassa.

Seuraava varsinainen sukukokous on vuonna 2018, mutta sitä ennen voimme tavata jo ensi kesänä Korpilahdella.

 

Hyvää alkavaa vuotta 2016!

Tapaamisiin ja mukavia hetkiä sukututkimuksen parissa.

 

Jyväskylässä 15.1.2016

Riitta Kaijainen-Vainikainen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.