Rauhallista Joulua!

Published / by Heta Tammivuori / Leave a Comment
cof

VANHAN AJAN JOULU ( sanat Turkka Mali)

Mä muistan niityn kukkameren tuoksuineen, mä tiedän miltä niitty näyttää nyt.
Sinne kärrytie johtaa, reitti valkoisena hohtaa, vanhat lehmukset on lumi peitellyt.
Polku luokse vinttikaivon tallattu, ja ja ikkunoissa lumikukkia.
Siellä ulkoporstuassa, pärekoppa vartoomassa, jälleen täynnä joululahjoja.
Kunnon vanhan ajan joulu vietetään, isä savusaunan laittaa lämpeemään,
äiti tulen sytyttää taas kynttilään, kunnon vanhan ajan joulu vietetään.

Ja oljista on tehty himmeli, jo iloisesti praasu lämmittää.
Leivinuunin arinassa, joulupuuro muhimassa, kinkun tuoksu pirttiin asti leviää.
Jouluaamuna me polle pannaan valjaisiin, ja reellä joulukirkkoon ajetaan.
Siellä vällyn alta tähden näen taivahalta, joulun ensimmäisen mieleeni taas saan.
Kunnon vanhan ajan joulu vietetään, kaikki tutut joululaulut hyräillään, joulukuusen ympärillä pyöritään, kunnon vanhan ajan joulu vietetään.


Tämän Kannekuorossamme lauletun joululaulun/ runon mukana toivotan Sinulle ja läheisillesi muistelurikasta joulun aikaa.


Jyväskylä 14.12.2018
Riitta Kaijalainen-Vainikainen


Yhteenkuuluvuudentunnetta edistettiin sukukokouksessa

Published / by Heta Tammivuori / Leave a Comment

Korpilahden Tikkalan pitäjänsuutarin Johan Ekbergin jälkeläiset kokoontuivat seitsemänteen sukukokoukseen Rhea-laivalle 30.6.2018.

Luonnonvoimat, myrskytuulet estivät kuitenkin laivaa lähtemästä Jyväskylän satamasta.

Sukuseuran puheenjohtaja Riitta Kaijalainen-Vainikainen avasi kokouksen korostaen sukuseuran tarkoitusta erityisesti lisätä yhteenkuuluvuutta sukuseuralaisten keskuudessa. Lisäksi hän siteerasi keväällä julkistettua Suomen Kulttuurirahaston ja Ajatuspaja E 2:n tutkimusta, joka käsitti suomalaisten identtiteettiä. Identtiteetissämme meitä yhdistää suomalaisuuden ja pohjoismaalaisuuden lisäksi lapsuuden maakunta ja -asuinalue sekä kotiseutu.

Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin sukuseurassamme alkuaikoina merkittävän työn tehnyt Pertti Tammivuori ja sihteeriksi hallituksessa sihteerin tehtäviä hoitanut Elina Flyktman. Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Heikki Korpela ja Pentti Latva-Koivisto.

Toimintakertomuksessa (2015-2018) korostuivat hallituksen järjestämä Korpilahti-päivä kesällä 2016 ja tuolloin ilmentynyt sukuseuran Tammenlehti sekä hallituksen käyttöön saadut  omat Suutarin Lapset-facebooksivut.

Korpilahtipäivä kokosi suvun syntysijoille 35 osanottajaa. Päivä käsitti opastetun kirkkokieroksen, pysähtymisen korpilahtelaisen runoilija, musiikkimies Martti Korpilahden muistomerkillä, tutustumisen keskisuomalaiseen taiteeseen Höyrygalleriassa ja päivän päätti Korpilahden teatterin esittämä ratkiriumukas  Paljon onnea vaan-näytelmä, jossa näytteli muun muassa sukuseuran hallituksen jäsen Eeva-Liisa Saarman. Päivä koettiin monipuoliseksi, vaikka Rauli-myrsky toi siihen oman lisänsä sähkökatkosten vuoksi.

Rahastonhoitajan toiminut Marko Tammivuori esitti tilinpäätöksen (1.1.2015-31.12.2017) ja luki toiminantarkastajana toimineen ja kokouksessa mukana olleen Alpo Karilan lausunnon. Kokousväki vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi vastuuvapauden hallitukselle.

Tulevien vuosien toimintasuunnitelman  (2018-2021) mukaan hallitus pyrkii kokoustamaan 1-2 kertaa/vuosi. Tavoitteeksi asetettiin facebook-sivujen kehittäminen sukuseuralaisten käyttöön, pj:n ja hallituksen jäsenten tervedykset nettisivulle 1-2 kertaa/vuosi, Tammenlehden toimittaminen ja sukuseuralaisten toiveiden pohjalta välivuositapahtuman toteuttaminen. Tarkoitus on tehdä suunnitelma  sukuseuralaisten oman kirjan Suutarin Lapset (2006) päivittämiseen. Tosin ylitsepääsemättömiä ongelmia tälle hankkeelle voi aiheuttaa Euroopan Unionin yleinen tietosuoja-asetus, jota sovelletaan kansallisesti 25.5.2018 alkaen.

Seuraava sääntömääräinen kokous on vuonna 2021 ja sen suunnittelu ja toteuttaminen on keskeistä hallitustyöskentelyssä.

Hallitus toivookin sukuseuralaisilta ideoita hallituksen toiminnalle.

Vuosittainen sukuseuran tukimaksu päätettiin pitää edellisten vuosien mukaisena: 10,00 euroa/sukuseuralainen/vuosi tai 30,00 euroa/ 3 vuotta, jonka voi suorittaa sukuseuran tilille:

FI26 5721 1250 0546 31. Toivottiin sukuseuralaisten maksavan yhdellä kertaa kolmen vuoden jäsenmaksut eli siis yhteensä 30,00 euroa.

Koska Rhea-laiva ei voinut myrskytuulien vuoksi risteillä Päijänteellä, laivayhtiö laskutti osallistujia vain ruokailusta. Kokouksen puheenjohtajan esityksestä päätettiin, että palautunut 15,00 euroa/ osallistuja jätetään sukuseuran tilille.

Sukuseuran puheenjohtajaksi valittiin uudestaan Riitta Kaijalainen-Vainikainen ja varapuheenjohtajaksi Kaija Latva-Koivisto. Entisinä jäseninä jatkavat Eeva-Liisa Saarman ja Elina Flyktman. Marko Tammivuori lupautui hoitaman rahastonhoitajan tehtäviä hallituksen ulkopuolella.

Uusiksi jäseniksi hallitukseen valittiin Heta Tammivuori Nokialta ja Erkki Urtti Jyväskylästä.

Hallituksesta poisjäänneitä, pitkään hallitustyöskentelyyn osallistuneita Sirpa Kuikkaa ja Marko Tammivuorta muistettiin ruusuilla. Hallituksesta poisjäänyt Antti Tammivuori ei ollut kokouksessa.

Toiminnantarkastajana jatkaa Alpo Karila ja varamiehenä Pertti Tammivuori.

Kokouksen jälkeen ruokailtiin laivan seisovasta pöydästä hanuristin soittaessa tuttuja kesään liittyviä kappaleita.

Pentti Latva-Koivisto luennoin Geneettisestä sukututkimuksesta valottaen sitä itsestään ja vaimostaan tehdyn dna-tutkimuksen kautta. Suomalaisten alukuperästä tiedetään, että miehet ovat tulleet idästä ja naiset lännestä. Geneettisellä sukututkimuksella voidaan edetä luotettavasti jopa 1600-luvulle. Suomalaiset ovat olleet aktiivisia selvittämään omia sukujuuriaan. Keskustelussa tuli esille mm. geneettisen sukututkimuksen luoma mahdollisuus lääketieteessä ehkäistä ja luoda täsmähoitoja tiettyihin perinnöllisiin sairauksiin.

Sukukokouksen lopussa lauloimme hanurin säestyksellä ”Oi päivät seutuvilla Päijänteen” ja Keski-Suomen kotiseutulaulun.

Hyvää loppukesää ja alkavaa syyskautta!

1.8.2018 Helteisenä aamuna Konneveden mökillä

Riitta Kaijalainen-Vainikainen

sukuseuran pj.

Sukukokous ensi kesäkuussa Päijänteellä!

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Tervetuloa Ekberg-Tammivuoren sukuseura ry:n Päijänne-lounasristeilylle RHEA-laivalle lauantaina 30.6.2018 klo 11.15 – 14.30.

Kunnon lumisen talven jälkeen kevätaurinko alkaa lämmittää ja kesän tulo lähenee. Kolme vuotta on kulunut edellisestä sukuseuran vuosikokouksesta. Nyt on aika kokoontua sukuseuran seitsemänteen sääntömääräiseen kokoukseen, jonka hallitus toteuttaa sukuseuralaisten toiveiden mukaisesti lounasristeilynä.
Sääntömääräisten asioiden (mm. toimintakertomus ja tilinpäätös 1.1.2015 – 31.12.2017, tulevan toimintakauden toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä uuden hallituksen ja puheenjohtajan valinta) ohella ohjelmassa on alustus geneettisestä sukututkimuksesta, hanurinsoittoa, yhteislaulua ja yhdessäoloa hyvästä ruuasta nauttien.

Rhean kesäpöytä menu:
Vihreäsalaatti, pastasalaatti, peruna-mozzarellasalaatti, fetasalaatti, kanacaesarsalaatti, savukalasalaatti sekä kastikkeet, leivät ja levitteet.
Ylikypsää naudanrintaa konjakki-kermakastikkeessa sekä juuresperunapaistos
Kahvi, tee, raparperi-omenapiirakka

RHEA-laiva lähtee Päijänne -risteilylle Jyväskylän satamasta. Lisätietoja laivasta saat laivan nettisivuilta www.matkarhea.fi.

Sitovat ilmoittautumiset risteilylle 17.6.2018 mennessä joko puhelimella, sähköpostilla tai tekstiviestillä seuraaville hallituksen jäsenille, joille voit samalla ilmoittaa erityisruokavaliosta:
Sirpa Kuikka: 040 3415578 tai sirpa.kk22@gmail.com (ensisijaisesti sähköposti tai tekstiviesti)
Eeva-Liisa Saarman: 0400 835853 tai eevaliisa.saarman@gmail.com

Ilmoittautumisen yhteydessä risteily (sis. lounaan) on maksettava sukuseuran tilille FI26 5721 1520 0546 31 viimeistään 17.6.2018 mennessä seuraavasti: 42,00€/aikuinen, 21,00€/lapset 4-14 v., alle 4-vuotiaat veloituksetta.

Nähdään laivalla!

Sukuseuran hallitus
PS. Sukuseuran vapaaehtoinen tukimaksu on 10,00€/vuosi tai 30,00€/3 vuotta ja sen voi maksaa edellä mainitulle sukuseuran tilille.

 

Hyvät Ekberg-Tammivuori -sukuseuran jäsenet

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Olemme saaneet viettää itsenäisen Suomemme 100-vuotisjuhlavuotta. Uskoisin, että jokainen on johonkin juhlavuoden tapahtumaan osallistunut. Minua kosketti täällä Jyväskylässä muutama tilaisuus, joihin osallistuin: Suomen Käsityömuseossa kansallispukuihin liittyvät näytökset ja esitykset, Jyväskylän taidemuseon toteuttama ”Sata vuotta – tuhat tulkintaa”-näyttely, jossa jokainen sai osallistua tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden teosten tulkintaan, ja Sulasolin KeskiSuomen piirin tilaisuuteen ” Suomen 100 kauneinta kuorolaulua”, joita tasokkaat keskisuomalaiset kuorot esittivät. Tässä tilaisuudessa kuuntelijat saivat äänestää parhaista suomalaisista kuorolaulukappaleista. Ykköseksi äänestettiin Jean Sibeliuksen V.A. Koskenniemen sanoihin säveltämä Finlandia-hymni: ” Oi Suomi katso sinun päiväs koittaa……”. Kärkeen äänestettiin myös kansansävelmä ”Kalliolle kukkulalle”.

On suurenmoista, kun on saanut elää koko tähänastisen elämän rauhallisessa maassa kokematta sotaa, josta saamme ympäri maailmaa viestimien kautta tietoa. Joukossamme on vielä monia, jotka ovat eläneet sodan aikana ja joista osa on ollut taistelemassa maamme itsenäisyyden puolesta. On mahtavaa olla suomalainen ja elää itsenäisessä ja rauhallisessa maassa!

Molemmat poisnukkuneet vanhempani olivat sodat kokeneet. Kuolleiden tilalle syntyy uutta elämää: vanhimman tyttäreni Eemil-poika, joka syntyi kesällä 2016, muutamaa kuukautta ennen Elma-äitini kuolemaa, kävelee omilla jaloilla ja tavoittelee sanoja. Nuorempi tyttäreni sai nyt marraskuussa synnyttää tyttövauvan, esikoisensa Suomen 100-juhlavuotena.

Sateisesta ja vähäaurinkoisesta kesästä olemme syksyn kautta siirtymässä talveen. Monin paikoin maailmassa vuosi on koettu kaikkien aikojen kuumimmaksi. Ilmaston hiilidioksipitoisuus on kuluvana vuotena kasvanut ennätysnopeasti. Ilmaston muutos on tuottanut eripuolilla maailmaa myrskyjä, sateita yms., jotka ovat olleet vahingoksi ihmisille. Nyt tarvitaan ympäri maapallon toimenpiteitä, jolla ilman lämpenemistä voitaisiin vähentää ja estää.

Ensi vuonna 2018 on Ekberg-Tammivuori-sukuseuran yleiskokous. Kolme vuotta on kulunut Savutuvan Apajan kokouksesta. Hallitus on sukuseuran toiveiden mukaisesti päättänyt, että kesän yleiskokous on 30.6.2018 ja se toteutuu RHEA-laivan lounasristeilynä. Pankaapa päivämäärä jo allakkaan! Yleiskokousasioiden ohella saamme tietoa geneettisestä sukututkimuksesta ja välillä on musiikkia ja yhteislaulua. Tarkempia tietoja risteilystä tulee huhtikuussa 2018 yhdistyksen nettisivujen ekberg-tammivuori.fi, sähköpostin, mahdollisesti facebookin ja Keskisuomalaisen välityksellä. Myös niille, joilla ei ole nettiä käytössä, lähetämme kirjepostina.

Sukuseuramme kannatusmaksu on 10,00 €/vuosi tai 30,00 €/ 3 vuotta ja se maksetaan sukuseuran tilille: FI26 5721 1520 0546 31

Hallitustyöskentely on ollut innostavaa ja aikaansaavaa. Jokainen on osallistunut työskentelyyn eikä työmäärä ole liikaa rasittanut. Hallituspaikka tarjoaa laajemman näköalan sukuseuraan. Hallituspaikkoja ja myös puheenjohtajan tehtävä tulee avoimeksi, joten jos sinua kiinnostaa sukuseuran asiat, niin ilmoittaudu reippaasti mukaan.

Antoisaa Suomi 100-juhlavuoden loppua ja levollista Joulun yhdessäoloa sekä Onnekasta Uutta Vuotta 2018!

Jyväskylässä 22.11.2017

Riitta Kaijalainen-Vainikainen sukuseuran pj. ( 0404127702)

Seitsemänkymppiset serkukset koolla

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Niilo ja Severi Tammivuoren jälkeläisistä vuonna 2016 merkkivuottaan viettäneet (pikku)serkukset kokoontuivat 26.11. Tuula ja Runar Blomqvistin kotona Vantaalla. Tapaus ikuistettiin ryhmäkuvalla, jonka otti Matti Santajärvi.

Kuvassa oikealta seitsemänkymppiset Pirkko Santajärvi, Runar ja Tuula Blomqvist sekä Outi ja Juha Tammivuori. Kuvasta puuttuvat Irma Halkola ja Timo Tammivuori.

70-vuotiaat serkukset

Jouluinen tervehdys!

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Joulu alkaa lähestyä ja lumista maisemaa on saatu ihailla.

Mieleen palaa hallituksemme suvun toiveiden mukaan elokuussa järjestämä suvun syntysijoille suunnattu Korpilahtipäivä, johon oman lisänsä toi Rauli-myrsky. Päivä sai myönteisen vastaanoton suvun jäseniltä. Päivään oli ilmoittautunut ennalta 33 jäsentä ja joitakin tuli mukaan ilman ennakkoilmoittautumista.

Myrskyisestä säästä huolimatta nousimme kirkonmäkeä Korpilahden vanhaan puukirkkoon. Matkalla sinne pysähdyimme kotiseuturunoilija Martti Korpilahden muistomerkillä, jossa kajautimme suvun paikallisen jäsenen Heikki Einosen johdolla Korpilahden sanoittaman Männikkömetsät ja rantojen raidat-kotiseutulaulun. Kirkossa saimme oppaan johdolla kuulla perusteellista selvitystä 1827 rakennetun kirkon historiasta. Kirkossa pidimme hiljaisen hetken sukumme vanhimpien kuoleman johdosta. Nämä kuolleet Aino Korpela, Heimo Vuori ja äitini Elma Kaijalainen olivat keskenään serkkuja ja oman sukupolvensa viimeisiä. Kirkon jälkeen kiertelimme hautausmaalla ja löysimme muun muassa isovanhempamme Ohelan talon isännän Robert Ekbergin ja tämän puolison Amalian hautakummut.

Sataman höyrygalleriassa tutustuimme keskisuomalaiseen taiteeseen ja käsitöihin. Moni ostikin muistoksi käsien taidetta. Päivä päättyi 50-vuotiaan Korpilahden teatterin ratkiriemukkaaseen Paljon onnea vaan- esitykseen, mikä toteutui sähkökatkosta huolimatta. Väliajalla joimmekin kahvin sijasta limonadia pullan kera. Harrastelijavoimin toteutettu näytelmä oli kesän hauskimpiin kesäteatteriesityksiin yltävä. Siinä näytteli loistavasti sukumme hallituksen jäsen Eeva-Liisa Saarman.

Joulunaika valmisteluineen ja juhlapyhineen on läheisten kanssa yhdessäolon ja muistelun aikaa. Minulle kesä herätti vahvoja tunteita: kesäkuussa tulin mummiksi, heinäkuussa vietimme nuorimman tyttäreni häitä ja elokuussa kuukautta vailla sata vuotta oleva äitini kuoli. Vielä viime jouluna Elma äitini vietti uudessa Jyväskylän kodissamme viikon kanssamme.

 

”Taas kaikki kauniit muistot mun tulee mieleeni…”

Joululaulun siivittämänä toivotan kaikille

Hyvää joulunaikaa ja Onnellista Uutta Vuotta 2017

 

Jyväskylässä 15.11.2017

 

Riitta Kaijalainen-Vainikainen, Pj.

Ei tullut 100-vuotisjuhlaa vaan hautajaiset

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

elma_heino2Suolahtelainen Elma Siviä Kaijalainen (o.s. Syvänen, 13.9.1916 -5.8.2016) nukkui ikuiseen uneen Äänekosken sairaalassa. Me lapset jo olimme suunnitelleet äidillemme satavuotisjuhlaa, koska aiemminkin erilaisten tulehdusten tultua hoidettua Äänekosken sairaalassa hän oli aina palanut kotiin. Nyt äiti siirtyikin pariviikkoisen sairaalajakson jälkeen taivaan kotiin. Sairaalajaksolla tyttäret osallistuivat saattohoitoon ja läheisiä, lastenlapsia ja sukulaisia kävi jättämässä jäähyväiset. Lapset miehineen saattoivat äidin läpi Suolahden, pysähtyen kirkolla kuulemassa kuolin kelloja jatkaen kotitalojen kautta Suolahden kappeliin odottamaan 10.9 tapahtuvaa siunausta ja muistotilaisuutta.

Äiti sai loppuun asti asua omassa tutussa hänen miehensä liikkeenharjoittaja Aarne Kaijalaisen rakennuttamassa kodissaan viimeisinä vuosina kotisairaanhoidon ja lastensa avustamana. Elämää rajoittivat jatkuvasti heikentyvä kuulo- ja näkökyky sekä muisti- ja suolisto-ongelmat. Viimeiseen asti kotona äitimme söi itse ja joi kahvia käsi tutisematta. Erityisesti hän piti vanhimman tyttärensä kanssa saunomisesta talon alakerrassa. Hänen tapansa oli kesäisin oikeana aikana valmistaa talven saunavihdat. Viimeisinä elinkuukausinaankin hän käytti saunassa saunavihtaa nauttien sen tuoksusta.

Keskussairaalasta saadun keskustelunvahvistimen avulla hänen kanssaan pystyi kuulon kadottua keskustelemaan, muistelemaan ja laulamaan vanhoja virsiä ja kansakoululauluja, jotka hän osasi ulkoa. Valokuvat tutuista auttoivat muistia ja lisäsivät muisteluita. Näkökyvyn heikennettyä äiti sai joka vuosi isoja kuvakalentereita läheisistä ihmisistä.

Koko elämämme ajan äidille tärkeitä olivat omat sisarukset ja näiden jälkeläiset sekä Leppälahdessa oleva kotitalo Rusila. Viimeiseen asti hän kertasi sisarustensa nimiä. Vaikka kotitalo Rusila oli siirtynyt suvun ulkopuoliselle, niin käynnit kotitalossa onnistuivat ja olivat juhlaa.

Elma oli Rusilan Edlan (o.s. Ekberg) ja Kalle Syväsen pitkäikäisen kymmenlapsisen sisaruussarjan viimeinen ja pisimpään elänyt. Pari hänen sisartaan kuoli 95 ja veli 96 vuoden iässä. Paitsi omassa sisarussarjassa niin myös Elman suvussa on ollut pitkäikäisiä mm. tämän vuoden keväällä ja kesällä on kuollut hänen 94- ja 100-vuotiaat serkkunsa. Elman suku on ollut vahvasti edustettuna omassa Ekberg-Tammivuori sukuseurassa. Elma serkkuineen oli oman sukupolvensa viimeisiä sukuseurassa.

Elma-äitimme opetti meille lapsuudesta lähtien sukuyhteyksien merkityksen. Hän oli mukana aktiivisesti sisarustensa ja näiden jälkeläisten tapahtumissa. Hän onkin vanhempiensa ohella saattanut hautaan kaikki sisaruksensa ja näiden jälkeläisiä.

Elman vanhemmat olivat lähtöisin Korpilahdelta. Hänen äiti oli Ohelan talon tyttäriä ja isä torpparin poika. Alkuvaiheen jälkeen perhe muutti Jyväskylän maalaiskuntaan Oravisaareen, Aijasahon Rusilan torppaan, josta myöhemmin torpparilain nojalla muodostettiin itsenäinen tila. Koti oli omavarainen maa-, metsä- ja karjataloustila, jossa lapset varhain tottuivat monenlaiseen työhön.

Elman kertoman mukaan hän aloitti 8-vuotiaana,1920-luvulla Leppälahden kansakoulun. Koulumatka oli kuusi kilometriä kinttupolkua, joka taitettiin jalkaisin ja talvella hiihtämällä. Koululaiset osallistuivat koulun lämmitykseen ja siivoukseen. Opettaja asui koululla eikä koulun pihamaalle saanut liian aikaisin tulla. Siitä saattoi saada jälki-istuntoa. Näin kävi kerran Elmallekin ja hän illan pimennyttyä joutui jäämään opettajalle yöksi. Koti-ikävä haihtui, kun sai kuunnella oikeasta radiosta lastenradiota. Rippikoulun Elma kävi Jyväskylässä asuen Eino-veljensä luona. Ripille hän pääsi vasta valmistuneessa naisarkkitehdin suunnittelemassa Taulumäen kirkossa. Jotkut tahot epäilivät ennalta kirkon kestävyyttä rippitilaisuuden aikana.

Elma suoritti talous- ja karjanhoitokurssin ja lähti varhain elantoa hankkimaan ns. piikomalla Jyväskylässä ja lähialueilla. Elma oli pidetty työntekijä ahkeruutensa, moninaisen osaamisen ja työhön kuin työhön tarttumisen vuoksi.

1940-luvulla hän oli taloudenhoitajana Kuljetusliike Veljekset Kaijalaisella, jonka veljessarjan vanhimmasta, Aarnesta tuli vuonna 1944 puoliso. Tämä toimi yrittäjänä ja perusti Suolahden Sementtivalimon. Myöhemmin lasten kasvettua Elmakin työllistyi miehensä rakennuttamaan pienkerrostaloon perustettuun Taipale-Baariin eläkkeelle siirtymiseen asti. Yksityisyrittäjänä työpäivät olivat pitkiä (6.00-22.00) eikä vapaapäiviä ollut kuin jouluaatto ja pitkäperjantai ja tällöinkin palveltiin tupakkaa tarvitsevia asiakkaita. Työt tehtiin pääasiallisesti omin voimin ja perheen tyttäret auttoivat koulutyönsä ohella. Muiden artikkeleiden ohella baarissa oli myytävänä myös leivonnaisia, joista kuuluisia olivat äidin valmistamat munkkirinkilät, joita hän joka aamu paistoi. Alkuvuosina käytössä oli puuhella ja pihan perällä oleva kylmäkellari, josta kylmät juomat noudettiin. Myöhemmin tulivat työtä helpottamaan jääkaapit ja sähköhella. Oluen myyntioikeuden saamisen myötä asiakaskunta lisääntyi. Baarityön ohella hän vastasi kiinteistöyhtymä Kaijalaisen mm. siivous-, kunnossapitotöistä. Hänen taloudenhoidossa korostui itse tekeminen ja säästäväisyys. Perunat, sipulit ja vihannekset hän kasvatti itse ja marjat sekä sienet hän haki metsästä. Vielä 95-vuotiaana äiti leipoi hiivaleipiä, joista riitti lastenkin perheille. Lapsenlapset muistavat Elma-mummon verrattoman hyvän jauhelihakastikeen perunoitten kera.

Elman Aarne puoliso kuoli 1969 ja siitä asti hän on elänyt leskenä 47 vuotta, mitä hän itsekin välistä ihmetteli. Elämänsä ajan äiti oli aktiivinen harrastaja ja itsensä kehittäjä. Hän osallistui Martta ja srk:n kuorotoimintaan, yhteisvastuukeräyksiin ja työväenopiston harrastusryhmiin. Hänen 90-vuotispäiviä vietettiin Keski -Suomen Opistolla ja 95-vuotisjuhlaa kotosalla ja säännöllisesti on hänen nimi-, syntymä -ja äitienpäiviä vietetty läheisten ja harvenevan sukulaisporukan kanssa kotosalla. Olemme kiitollisia, kun saimme pitää äitimme näin pitkään.

Hyvää äitiä, anoppia, mummoa ja isomummoa jäivät kaipaamaan lapset ja lastenlapset perheineen ja lastenlasten viisi poikalasta, joista viimeinen syntyi kesäkuussa ja ehti jättää vanhempiensa kanssa jäähyväiset isomummolle.

 

Kirjoittaja: Riitta Kaijalainen

Kesäteatteria Korpilahdella 27.8. – ilmoittaudu mukaan nyt!

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Tervetuloa mukaan kesäpäivään!

Kokoonnumme ensin Korpilahden satamaan 27.8. klo klo 15. Siitä lähdemme kävelemään sankarihautausmaan läpi kohti Korpilahden kaunista vuonna 1827 rakennettua kirkkoa. Kirkossa oppaanamme on Mari Putkonen, joka on seurakunnan työntekijä sekä Korpilahden teatterin aktiivijäsen ja tuottaja. Sateen sattuessa kirkkoon voi mennä satamasta myös autolla.

Kirkkokierroksen jälkeen tulemme samaa reittiä takaisin satamaan ja voimme piipahtaa Höyrygalleriassa tutustumassa keskisuomalaiseen taiteeseen ja käsityöhön. Siellä on esillä korpilahtelaisen kuvataiteilijan Pekka Suomäen teoksia sekä keramiikkataiteilijoiden Ulla Harjun ja Liisa Louhua-Pärnasen teoksia.

Sen jälkeen menemme Ravintola Satamakapteeniin. Siellä sukuseuran puheenjohtaja Riitta Kaijalainen-Vainikainen toivottaa kaikki tervetulleeksi. Satamakapteenista siirrymme Korpilahden Teatteriin, missä meidän pitää olla viimeistään 18.30 lunastamassa liput.

Korpilahden Teatteri on toiminut lähes 50 vuotta tuottaen korkeatasoista viihdettä laidasta laitaan. Reilut kymmenen vuotta se on toiminut idyllisessä Korpilahden sataman tiilirakennuksessa (piippurakennus), joka on myös aikoinaan toiminut sahana. Tänä kesänä on tuotannossa nauruhermoja kutkuttava farssi, Paljon onnea vaan. Se on Olli Tolan ja Pentti Järvisen käsikirjoittama ja maineikkaan Aleksander Anrian ohjaama takuuvarma ilopilleri. Teatteritilassa on nouseva katsomo, pehmeät penkit sekä ilmastointi, joten sadekaan ei haittaa esityksiä. Väliaikakahvit juodaan kahvila Viilahuoneessa..

Liput; aikuiset (myös eläkeläiset) 15 €, lapset, opiskelijat ja työttömät 10 €

Väliaikakahvi ja pulla 3,5 €

Maksa lippusi ja väliaikatarjoilusi etukäteen sukuseuran tilille; FI26 5721 1520 0546 31

Lämpimästi tervetuloa Korpilahdelle 27.8.2016!

Terveisin

Riitta Kaijalainen-Vainikainen ja Eeva-Liisa Saarman

Puheenjohtajan kesäinen tervehdys

Published / by Antti Tammivuori / Leave a Comment

Puheenjohtajan kesäinen terveyhdys

HYVÄT EKBERG-TAMMIVUOREN SUKUSEURAN JÄSENET

Olemme saaneet nauttia varhaisesta keväästä ja kesäisenlämpimistä päivistä. Joskin nyt Salomon-myrsky jyllää maassamme.

Muutokset maailmalla ja meillä Suomessa kuten mm. talousasiat, sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ja pakoiskysymykset ovat meitä askarruttaneet ja lisänneet epätietoisuutta. Tuntuu, että muutokset ympärillämme ovat lisääntyneet ja nopeutuneet. Elämän muuttuessa ympärillämme yleensä suhteet läheisiin ja sukuun voimistuvat. Parhaimmillaan suku tarjoaa pysyvyyttä ja kiinnekohdan turvattomalta tuntuvassa maailmassa.

Vuosi on vierähtänyt viime kesän virallisesta sukukokouksesta, jossa mm. toivottiin välivuosiksi tapaamisia. Hallitus järjestää lauantaina 27.8.2016 jäsenille Korpilahtitapahtuman, joka käsittää kokoontumisen Satamakapteenissa tervetuliaismaljojen kera, tutustumisen Höyry Gallerian taidenäyttelyyn ja klo 19 Paljon onnea vaan-kesäteatteriesityksen. Tässä harrastajateatteriesityksessä näyttelee sukuseuran hallituksen jäsen Eeva-Liisa Saarman.

Toivotan sukuseuran jäsenille kesän suloisuutta!

Tavataan Korpilahdella, suvun syntypitäjässä!

Jyväskylässä 9.6.2016

Riitta Kaijalainen-Vainikainen

040-4127702